Siirry sisältöön

Elintarvikealan toiminta on elintarvikkeiden tai niiden kanssa kontaktissa olevien tuotteiden valmistusta tai muuta käsittelyä, maahantuontia, maastavientiä, markkinointia, kuljetusta, myyntiä, tarjoilua tai muuta luovutusta tai näiden toimintojen verkkokauppaa.

Kunta perii vuosittain 150 euron suuruisen valvonnan perusmaksun suunnitelmallisen elintarvikevalvonnan piirissä olevalta valvontakohteelta. Valvonnan perusmaksua ei peritä mm. yleishyödylliseltä yhteisöltä eikä kyläkaupalta. Valvonnan perusmaksu peritään kalenterivuoden alussa. Valvontakohteelta, joka lisätään kesken kalenterivuotta suunnitelmallisen valvonnan piiriin, ei peritä valvonnan perusmaksua kyseiseltä kalenterivuodelta. Jos toimija tekee ilmoituksen toiminnan lopettamisesta kesken kalenterivuotta, valvonnan perusmaksun periminen päättyy seuraavan kalenterivuoden alusta.

Vuosittaisen perusmaksun lisäksi kunta perii valvontakohteelta hyväksymänsä taksan mukaisen maksun.

Elintarvikehuoneistoilmoitus tehdään valtakunnallisen sähköisen Ilppa(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)-järjestelmän kautta.

Ilpassa voit ilmoittaa

  • elintarvikelain mukaisesta toiminnan aloittamisesta (4 viikkoa ennen toiminnan aloittamista),
  • toiminnan olennaisesta muuttamisesta sekä
  • toiminnan keskeyttämisestä ja toiminnan lopettamisesta.

Ilpasta tiedot menevät oman kunnan valvontayksikön käsiteltäväksi sähköisesti. Ennen ilmoituksen tekemistä tarvitaan Suomi.fi-valtuutus yritykseen, jolle ilmoitus halutaan tehdä.

Y-tunnuksen muuttuessa toiminnanharjoittaja on ilmoitusvelvollinen toiminnastaan elintarvikevalvontaviranomaiselle. Esim. ravintolan toiminnanharjoittajan vaihtuessa tulee tehdä uusi ilmoitus.

  • Mikäli toimija myy tai tarjoilee elintarvikkeita liikkuvasta elintarvikehuoneistosta esim. toripäivinä vaihdellen paikkakunnalta toiselle voi toiminta olla ilmoitusvelvollista.
  • Liikkuvan elintarvikehuoneiston tulee rekisteröidä toiminta kotikunnassaan ja kuulua säännöllisen elintarvikevalvonnan piiriin.
  • Rekisteröitynyt liikkuva elintarvikehuoneisto voi myydä ja tarjoilla elintarvikkeita koko Suomen alueella, mutta toiminnasta tulee tehdä ilmoitus kotikunnan ulkopuolella toimiessa vähintään 4 vuorokautta ennen myyntiä tai tarjoilua, siinä kunnassa/kaupungissa, jossa toiminta järjestetään.
  • Ilmoituksen tilapäisestä myynnistä voi tehdä vapaamuotoisesti esimerkiksi sähköpostitse ilmoittamalla valvontayksikön yhteissähköpostiin terveydensuojelu(at)keuruu.fi tai täyttämällä sähköinen lomake.

Elintarvikehuoneiston perustamisesta ja muusta elintarvikkeisiin liittyvästä toiminnasta löytyy lisätietoa Ruokaviraston(siirryt toiseen palveluun) sivuilta.

Elintarvikealan yrityksiin tehdään valvontasuunnitelman mukaisesti Oiva-tarkastuksia. Tehtyjen tarkastusten tulokset julkaistaan Oivahymy-verkkosivuilla(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan). Sivuilta voi hakea koko Suomen elintarvikealan yrityksiä ja nähdä niihin tehtyjen viimeisimpien kolmen tarkastuksen tulokset.

Yritys saa tarkastuksesta Oiva-raportin, jossa tarkastuksen tulos esitetään hymynaamalla. Tulos voi olla oivallinen, hyvä, korjattavaa tai huono. Tämä raportti tulee pitää esillä asiakkaiden nähtävillä yrityksen sisäänkäynnin yhteydessä tai muussa kuluttajalle helposti havaittavassa paikassa sekä internetsivuilla.

Elintarvikealan ja kontaktimateriaalialan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että toiminta täyttää elintarvikesäännöksissä asetetut vaatimukset. Toimijan on kirjattava omavalvonnan tulokset riittävällä tarkkuudella.

Omavalvontasuunnitelman laatimiseksi elintarvikevalvontaviranomainen antaa pyydettäessä ohjausta ja neuvontaa.

  • perustat rekisteröidyn elintarvikehuoneiston (esim. ravintola, kahvila, myymälä, leipomo)
  • perustat hyväksytyn elintarvikehuoneiston (eläinperäisten elintarvikkeiden käsittely esim. sian-, naudan- tai lampaanlihan käsittely)
  • myyt tarkastamatonta luonnonvaraista riistaa tai kalaa yksityishenkilölle tai ravintolalle nyljettynä/kynittynä tai fileerattuna eli valmiiksi käsiteltynä lihana tai kalana
  • aloitat elintarvikkeiden verkkokaupan
  • aloitat ravintolisien myynnin tai markkinoinnin
  • elintarvikehuoneiston toiminta muuttuu (esim. uusia toimintoja tai tilamuutoksia)
  • lopetat tai keskeytät elintarvikehuoneistotoiminnan
  • elintarvikehuoneiston toimija vaihtuu (y-tunnus vaihtuu)
  • suunnittelet elintarvikkeiden maahantuontia tai maastavientiä
  • myyt tai tarjoilet elintarvikkeita liikkuvasta elintarvikehuoneistosta
  • valmistat tai tuot maahan elintarvikekontaktimateriaaleja
  • sinulla on huomauttamista elintarvikkeiden laadusta tai elintarvikehuoneistosta
  • epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen

Rekisteröity elintarviketoiminta

Jämsä ja Kuhmoinen: Terhi Tonteri p. 040 731 5189

Keuruu, Virrat, Jämsä ja Kuhmoinen: Elisa Korhonen p. 040 168 1020

Mänttä-Vilppula ja Ruovesi sekä elintarvikekontaktimateriaalit ja riista koko alueella: Pirjo Kauma p. 050 522 6554

Apteekit, luontaistuotekaupat, elintarvikkeiden kuljetus ja alkutuotanto koko alueella: Pia Turkkila p. 040 735 6374

Hyväksytty elintarvikehuoneisto

Kala-alan laitos, eläinperäisten elintarvikkeiden vienti: Antti Mäkiaho p. 044 787 1364

Maito- ja liha-alan laitokset: Rebekka Kinnunen p. 0400 328 322

Sähköpostiosoitteet ovat etunimi.sukunimi(at)keuruu.fi. Yhteissähköpostiosoite terveysvalvontaan on terveydensuojelu(at)keuruu.fi