Siirry sisältöön
Keuruu - etusivu
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Asumisolosuhteisiin vaikuttavat monet eri tekijät, mm. ulkoilman laatu, ympäröivä toiminta ja liikenne. Sisäilman laatu on keskeisessä asemassa asumishygieniassa. Terveydensuojelulain mukaan asunnon ja muiden sisätilojen, kuten koulujen ja päiväkotien puhtauden, lämpötilan, kosteuden, valon, melun, säteilyn, mikrobiologisten tekijöiden sekä muiden vastaavien olosuhteiden (kuten hiilidioksidi, hiukkaset, tupakansavu) tulee olla sellaiset, ettei niistä aiheudu tiloissa oleskeleville terveyshaittaa.

Terveyshaittaa epäiltäessä tulee ensisijaisesti ottaa yhteys kiinteistön omistajaan tai tämän edustajaan (taloyhtiön isännöitsijä, hallituksen puheenjohtaja, vuokranantaja), joka on velvollinen selvittämään ongelman syytä ja korjaamaan epäkohdat.

Terveyshaitan selvitystyössä tulee käyttää asumisterveysasetuksen (545/2015) mukaisia ns. ulkopuolisia asiantuntijoita. Alla linkit asiantuntijahakuihin.

Sertifikaattihaku (Eurofins Expert Services), esim. rakennusterveysasiantuntija, sisäilma-asiantuntija

Pätevyysrekisteri (FISE), esim. kosteusvaurion kuntotutkimus, kiinteistöala

Asunnontarkastus

Mikäli asunnon tai muun oleskelutilan omistaja ei perustelluista pyynnöistä huolimatta ryhdy tarvittaviin selvitys- ja korjaustoimiin, asukas voi ottaa yhteyttä ympäristöterveystarkastajaan. Asian selvittämiseksi ympäristöterveystarkastajalle voidaan tehdä tarkastuspyyntö alla olevalla lomakkeella.

Asunnontarkastuspyyntölomake

Mikäli terveyshaitta todetaan, ympäristöterveystarkastaja antaa neuvoja ja voi tarvittaessa kehottaa kiinteistön omistajaa tekemään tarvittavat jatkoselvittelyt sekä poistamaan terveyshaitan aiheuttajan.

Vastuualueet

  • Jämsä ja Kuhmoinen: Jämsä - avoin
  • Keuruu ja Virrat: Sanna Koskela
  • Mänttä-Vilppula ja Ruovesi: Pirjo Karjalainen

Lisätietoja:

Asumisterveysasetus
Valvira
Sisäilmayhdistys
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Hengitysliitto