Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimisto valvoo elintarvikealan toimijoita Keuruun, Kuhmoisten, Jämsän, Mänttä-Vilppulan, Ruoveden ja Virtain alueilla. Elintarvikealan toiminta voi olla elintarvikkeiden (sis. myös ravintolisät) tai elintarvikkeiden kanssa kontaktissa olevien tuotteiden valmistusta tai muuta käsittelyä, maahantuontia, maastavientiä, markkinointia, kuljetusta, myyntiä, tarjoilua tai muuta luovutusta tai näiden toimintojen verkkokauppaa.
Elintarvikevalvontaan tulee ottaa yhteyttä kun
- perustat rekisteröidyn elintarvikehuoneiston (esim. ravintola, kahvila, myymälä, leipomo)
- perustat hyväksytyn elintarvikehuoneiston (eläinperäisten elintarvikkeiden käsittely esim. sian-, naudan- tai lampaanlihan käsittely)
- myyt tarkastamatonta luonnonvaraista riistaa tai kalaa yksityishenkilölle tai ravintolalle nyljettynä/kynittynä tai fileerattuna eli valmiiksi käsiteltynä lihana tai kalana
- aloitat elintarvikkeiden verkkokaupan
- aloitat ravintolisien myynnin tai markkinoinnin
- elintarvikehuoneiston toiminta muuttuu (esim. uusia toimintoja tai tilamuutoksia)
- lopetat tai keskeytät elintarvikehuoneistotoiminnan
- elintarvikehuoneiston toimija vaihtuu (y-tunnus vaihtuu)
- suunnittelet elintarvikkeiden maahantuontia tai maastavientiä
- myyt tai tarjoilet elintarvikkeita liikkuvasta elintarvikehuoneistosta
- valmistat tai tuot maahan elintarvikekontaktimateriaaleja
- sinulla on huomauttamista elintarvikkeiden laadusta tai elintarvikehuoneistosta
- epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen
Elintarvikehuoneistoilmoitus
- Rekisteröinti uudesta elintarvikehuoneistosta tai toimijan muuttumisesta tulee tehdä 4 viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai muuttamista. Rekisteröinnin käsittelystä peritään Keurusselän ympäristölautakunnan hyväksymä maksu.
- Elintarvikehuoneistojen toimijan vaihtumisesta, toiminnan keskeyttämisestä tai lopettamisesta tulee myös ilmoittaa elintarvikevalvontaan.
- Yksityishenkilöiden tai harrastekerhojen vähäinen elintarvikkeiden myynti tai tarjoilu on vapautettu kokonaan ilmoitusvelvollisuudesta. Toiminta tulee olla satunnaista tai määrältään vähäistä ja vähäriskistä elintarvikkeiden myyntiä tai käsittelyä.
- Elintarvikehuoneistotoiminnalla on veroluontoinen perusmaksu 150 €, joka laskutetaan vuosittain.
Liikkuva elintarvikehuoneisto
- Mikäli toimija myy tai tarjoilee elintarvikkeita liikkuvasta elintarvikehuoneistosta esim. toripäivinä vaihdellen paikkakunnalta toiselle voi toiminta olla ilmoitusvelvollista, jos se on elinkeinotoimintaa.
- Liikkuvan elintarvikehuoneiston tulee rekisteröidä toiminta kotikunnassaan ja kuulua säännöllisen elintarvikevalvonnan piiriin.
- Rekisteröitynyt liikkuva elintarvikehuoneisto voi myydä ja tarjoilla elintarvikkeita koko Suomen alueella, mutta toiminnasta tulee tehdä ilmoitus kotikunnan ulkopuolella toimiessa vähintään 4 vuorokautta ennen myyntiä tai tarjoilua, siinä kunnassa/kaupungissa, jossa toiminta järjestetään.
- Ilmoituksen tilapäisestä myynnistä voi tehdä vapaamuotoisesti esimerkiksi sähköpostitse ilmoittamalla (valvontayksikön yhteissähköpostiin) tai täyttämällä ja lähettämällä valvonta-alueen tilapäisen myynnin/tarjoilun ilmoituslomake ja toimittamalla se valvontayksikölle tiedoksi.
Ympäristöterveydenhuollon sähköinen ilmoituspalvelu Ilppa
- Elintarvikehuoneistoilmoitus tehdään valtakunnallisessa käytössä olevan Ilppa-järjestelmän kautta.
- Ilpassa voit ilmoittaa elintarvikelain mukaisesta toiminnan aloittamisesta, toimijan vaihdoksesta, toiminnan olennaisesta muuttamisesta sekä toiminnan ja toimipaikan lopettamisesta.
- Ilpasta tiedot menevät oman kunnan valvontayksikön käsiteltäväksi sähköisesti.
- Ennen ilmoituksen tekemistä tarvitaan Suomi.fi-valtuutus yritykseen, jolle ilmoitus halutaan tehdä.
Alkutuotantoilmoitus
- Alkutuotannolla tarkoitetaan alkutuotannon tuotteiden tuotantoa, kasvatusta ja viljelyä sekä sadonkorjuuta, lypsämistä että kaikkia eläintuotannon vaiheita ennen teurastusta.
- Alkutuotantoilmoitusta ei tarvitse tehdä metsästyksestä, luonnonvaraisen riistan luovutuksesta kuluttajalle tai ravintolalle nylkemättömänä/kynimättömänä tai kalastuksesta, jossa kala luovutetaan kokonaisena/perkaamattomana.
- Alkutuotannon ilmoitusta ei tarvitse tehdä luonnonvarastien kasvien, sienten tai esimerkiksi mahlan keräilystä. Ilmoitusta ei tarvitse tehdä myöskään kasvien tai sienten alkutuotannosta, jos toimija on yksityinen henkilö tai toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena.
- Alkutuotannon toiminnaksi ei lasketa eläinperäisten tuotteiden jatkojalostusta esimerkiksi, jos kalastaja myy kalaa valmiiksi fileerattuina tai savustettuna.
- Alkutuotannon toiminnaksi ei lasketa tarkastamattoman luonnonvaraisen riistan myymistä asiakkaalle valmiiksi käsiteltynä ja riiputettuna paloiteltuna lihana.
Alkutuotantopaikasta ilmoittaminen
Alkutuotannon elintarvikevalvonta ja riskinarviointi
Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimiston elintarvikevalvontaa tekevät:
Terhi Tonteri: Vastuualue Jämsä ja Kuhmoinen seka alkutuotanto koko alueella
Pirjo Kauma: Vastuualue Mänttä-Vilppula ja Ruovesi sekä elintarvikekontaktimateriaalit ja riista koko alueella
Elisa Korhonen: Vastuualue Keuruu ja Virrat sekä alkutuotanto koko alueella
Tarja Leppänen: Vastuualue Mänttä-Vilppula ja Ruovesi
Sähköiset ilmoituslomakkeet
Tästä voit tehdä ympäristöterveystarkastajalle sähköisen ilmoituksen ruokamyrkytysepäilystä.
Ruokamyrkytysepäily
Mikäli huomaat valvonta-alueella olevassa elintarvikehuoneistossa toimintaa, joka voi vaarantaa elintarviketurvallisuuden tai muulla tavalla aiheuttaa haittaa kuluttajille, voit ilmoittaa siitä sähköisesti valvontayksikköön. Ilmoitukset käsitellään luottamuksellisesti, mutta asian selvittämiseksi ilmoittajan tulee jättää yhteystiedot, josta tarkastaja voi tavoittaa ilmoituksen tekijän asian mahdollista tarkentamista varten.
Tästä voit tehdä asiakasvalitusilmoituksen
sähköposti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.