Siirry sisältöön
Keuruu - etusivu
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Läntisen Keski-Suomen seudullinen ilmastosuunnitelma -hanke

Läntisen Keski-Suomen neljän kunnan yhteinen hanke ilmastosuunnitelmien laatimiseksi käynnistyi marraskuussa 2023. Keuruun lisäksi mukana ovat Uurainen, Multia ja Petäjävesi. Kullekin hankkeen kunnalle tullaan hankken aikana laatimaan kuntakohtaiset ilmastosuunnitelmat. Ilmastosuunnitelma on tiekartta, jolla ohjataan kunnan toimintaa kohti vähäpäästöisempää tulevaisuutta linjassa kansallisten ja maakunnallisten tavoitteiden kanssa.

Ympäristöministeriön 100 % rahoittama hanke kestää kesäkuun 2025 loppuun ja hankkeen vastuukuntana toimii Uuraisten kunta. Kuntien yhteinen hanke antaa mahdollisuuden hyödyntää suunnitelman toteutuksessa yhtä valmistelutapaa jokaisen kunnan erityispiirteet huomioiden.

Hankkeessa toteutettu kysely kertoo teeman merkityksellisyydestä kuntien asukkaille

Hankkeessa keväällä 2024 toteutetun ilmastokyselyn perusteella alueen kuntien asukkaat odottavat käytännön ilmastotoimia, ekotekojen mahdollistamista sekä niistä viestimisestä. Ilmastotyö koetaan tärkeäksi myös maaseutumaisissa kunnissa ja kaupungeissa.

Tulosten yhteenveto

  • Kunnilta odotetaan ilmastonmuutoksen hillintään tähtääviä konkreettisia toimenpiteitä, kuten uusiutuvan energian tuotannon lisäämistä sekä kiertotalouden ja jätehuollon kehittämistä.
  • 2/3 vastaajista piti joukkoliikenteen ja kestävän ruokatalouden kehittämistä sekä hiilinielujen lisäämistä tärkeänä tai melko tärkeänä.
  • Luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisen koki tärkeäksi tai melko tärkeäksi 80 % vastaajista.
  • Yli puolet vastaajista oli jonkin verran tai paljon huolissaan sään ääriolosuhteiden vaihteluista
  • Asukkaat ovat aktiivisesti tehneet kodeissaan energiaremontteja ja pienempiä energiansäästötoimia, mutta tukea ja neuvontaa kaivataan edelleen.
  • Suurin osa vastaajista käytti omaa autoa liikkumiseen. Syynä olivat pitkät etäisyydet, julkisen liikenteen puute tai aikataulujen sopimattomuus.
  • Asukkaat suhtautuivat pääasiassa myönteisesti kestävän liikkumisen muotoihin, kuten pyöräilyyn ja kimppakyyteihin.
  • Vastaajat toivoivat taajamien välisen joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen väylien kehittämistä.
  • Vastaajat kaipasivat lisätietoa autojen ekologisista käyttövoimista.

Kyselyn vastauksia tullaan hyödyntämään Uuraisten, Multia ja Petäjäveden kuntien sekä Keuruun kaupungille laadittavien ilmastosuunnitelmien valmistelussa.

Seuraa hankkeen etenemistä Uuraisten kunnan verkkosivuilla: Hankkeen kotisivut

Lisätiedot

Jouni Järvinen
Ilmastokoordinaattori
p. 040 185 3880
jouni.jarvinen(at)uurainen.fi

Jaa artikkeli Facebookissa