Siirry sisältöön
Keuruu - etusivu
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Logo, jossa on tekstit: Lapsiystävällinen kunta Kandidaatti. Unicef, jokaiselle lapselle.

Keuruun kaupunki on etenemässä kohti UNICEFin arvostettua Lapsiystävällinen kunta -tunnustusta. Tunnustus myönnetään kunnille, jotka ovat sitoutuneet edistämään lapsen oikeuksien toteutumista ja varmistamaan lasten hyvinvoinnin huomioimisen kaupungin päätöksenteossa sekä palveluiden järjestämisessä.

Keuruu valittiin mukaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin vuonna 2020. Kehittämistyötä ohjaa vuosille 2023–2025 laadittu toimintasuunnitelma, joka pohjautuu lasten esittämiin kokemuksiin, laajaan alkukartoitukseen sekä kunnassa jo olemassa olevaan tietoon lasten hyvinvoinnista. Tavoitteenamme on taata, että kaikki alle 18-vuotiaat kuntalaiset kokevat tulevansa kuulluiksi ja voivat elää turvallista lapsen arkea.

Toimintasuunnitelman eteneminen ja tulevat tapahtumat

Toimintakauden toinen seurantatapaaminen järjestettiin huhtikuussa 2024, ja sen aikana arvioitiin kehittämistoimien edistymistä ja UNICEFin pääperiaatteiden toteutumista. Tapaamisessa saimme kiitosta erityisesti lasten ja nuorten osallisuuden huomioimisesta monin eri tavoin. Esimerkiksi osallisuusillat ja yläkoululaisille suunnattu "Mitä sä välität – hyvää vai pahaa" -kampanja sekä monipuolinen lasten oikeuksien viikon tapahtumatarjonta olivat esimerkkejä onnistuneista toimenpiteistä.

Syksyllä 2024 Keuruulla tullaan järjestämään useita tapahtumia ja koulutuksia, jotka tukevat Lapsiystävällinen kunta -tavoitteiden saavuttamista. Henkilöstölle tarjotaan koulutusta lasten oikeuksista perehdytysvideon avulla, ja koordinaatioryhmä vierailee Keuruun alakouluissa kertomassa lapsille kehittämisohjelmasta. Lisäksi tulevan vuoden aikana järjestetään lapsiystävällisiä tapahtumia, jotka tunnistaa niille suunnitellusta omasta logosta. Lasten oikeuksien viikkoa juhlistetaan perinteisesti marraskuussa monipuolisella ohjelmalla, joka suunnitellaan yhdessä lasten ja nuorten kanssa.

Kehittämistyö jatkuu kohti lopullista arviointia

Seurantatapaamisen yhteydessä UNICEF on kannustanut Keuruuta luomaan kunnan toimintaan pysyviä rakenteellisia muutoksia, ja tämä ohjaa jatkokehitystä tulevina kuukausina. Kahden vuoden pitkäjänteinen kehittämistyö huipentuu loppukeväällä 2025 tehtävään arviointiin, jossa ratkaistaan, onko Keuruu ansainnut Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Mahdollinen tunnustus myönnetään kahdeksi tai neljäksi vuodeksi kerrallaan, ja sen uusiminen edellyttää jatkuvaa sitoutumista kehittämistyöhön.

Kehittämistyötä koordinoivat kunnassa Lapsiystävällinen kunta -koordinaattorit ja -koordinaatioryhmä. Koordinaatioryhmään kuuluu edustajia hallintopalveluista, teknisistä palveluista, varhaiskasvatuksesta ja perusopetuksesta sekä edustajat Keski-Suomen hyvinvointialueelta, Keuruun nuorisovaltuustosta, kaupunginhallituksesta ja kasvun ja hyvinvoinnin lautakunnasta. Koordinaattoreina toimivat Niina Savilahti ja Hanne Ylitalo.

Lisätietoja

Lapsiystävällinen kunta -koordinaattorit:
nuorisopalveluiden vastaava Niina Savilahti, p. 040 512 6348, niina.savilahti(at)keuruu.fi
hallintovastaava Hanne Ylitalo, p. 040 659 3330, hanne.ylitalo(at)keuruu.fi

Aiheesta lisää kaupungin verkkosivuilla: www.keuruu.fi/lapset-ja-nuoret/lapsiystavallinen-keuruu 

Jaa artikkeli Facebookissa