Siirry sisältöön
Keuruu - etusivu
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Keuruun pääkirjasto

Idea kulttuurikutsuista syntyi, kun kirjastotoimenjohtaja Johanna Hämäläistä lähestyi useampikin kirjoittaja esittäen toiveen saada esitellä teostaan. ”Aloimme miettiä, miten saisimme esiteltyä näitä teoksia samalla kertaa. Näin ideoimme eräänlaiset ’kirjamessut’. Tämä on tilaisuus, jossa yleisö voi tavata yhdellä kertaa koko joukon tekijöitä.” Kutsut ovat lauantaina 26.10. klo 11–14.

Tapahtumassa esittäytyy kuusi kirjoittajaa ja yksi valokuvaaja. Nämä ovat Eija Junno-Pihlainen, Hannele Helin ja Jukka Kuusisto, Kari Kitunen, Osmo Kärkkäinen, Ari Maskonen sekä Jouko Pihlainen. Kirjasto on kutsunut mukaan mm. Einari Vuorelan seuran ja kustannusalan toimijoita.

Eija Junno-Pihlainen tunnetaan runoistaan ja monipuolisesta keräilyharrastuksestaan. Nytkin pääkirjastossa on esillä hänen luovuuttaan tulviva Roolileikki-näyttely, johon on koottu hänen käyttämiään rooliasuja ja niihin liittyvää kiehtovaa, paikoin leikittelevääkin, rekvisiittaa.

Hannele Helin ja Jukka Kuusisto yhdistivät voimansa ja loivat yhdessä valokuva-runoteoksen. Kuusisto julkaisi kuvia alun perin Facebookissa, ja kuvat inspiroivat Heliniä kirjoittamaan niistä runoja. Nyt yleisöllä on mahdollisuus nähdä kirjan kuvat upeassa jättikoossa isolta näytöltä ja kuulla työn luovasta prosessista.

Haapamäeltä lähtöisin oleva Kari Kitunen julkaisi Liljankukka-teoksen, jonka innoituksena toimivat hänen äidiltään kuulemansa tarinat. Kitusta on aina kiehtonut menneisyys. Liljankukka onkin historiallinen kolmiodraama, joka sijoittuu sodanjälkeiseen aikaan. Se kertoo mm. menetetyn kotiseudun kaipuusta ja kielletyistä tunteista.

Ari Maskonen on julkaissut niin ikään sodanjälkeiseen aikaan sijoittuvan teoksen ”Finlandija”, joka tarjoaa vaihtoehtoisen historian kulun ja mm. Suomen ”demokratiasoinnin” vuosina 1948–1950.

Kunnallisneuvos ja keskustaveteraani Osmo Kärkkäinen on tunnettu tuotteliaana tietokirjailijana ja kunnallispolitiikan konkarina, viimeksi hän on julkaissut tarkan analyysin keskustan vaalimenestyksestä.

Jouko Pihlainen on luonnontuntija ja luontohavaintojen ylöskirjaaja. Hänellä on useita paikallista luontoa kuvaavia kirjoja. Pihlainen tuntee niin Keurusseudun eläimet kuin mahtavat luonnonmuodot kivineen ja luolineen.

Yleisö pääsee kuulemaan kaikkia esiintyjiä Kulttuurikutsuilla ja osallistumaan keskusteluun. Aikataulu julkistetaan kirjaston Facebook-sivuilla, lähempänä tapahtumaa. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Yleisö voi myös ostaa teoksia. Lisäksi on kahvitarjoilu.

Luentojen aikataulu (muutokset mahdollisia):

Klo 11.05–11.20 Eija Junno-Pihlainen n. 15 min.
Klo 11.25–11.45 Ari Maskonen n. 20 min.
Klo 11.50–12.10 Jouko Pihlainen n. 20 min.
Klo 12.15–12.50 Hannele Helin ja Jukka Kuusisto n. 35 min.
Klo 12.55–13.20 Kari Kitunen n. 25 min.
Klo 13.25–13.45 Osmo Kärkkäinen n. 20 min.

Teksti ja kuva: Soile Lähdeaho

Jaa artikkeli Facebookissa