Julkiset tilat
Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimisto valvoo säännöllisesti terveydensuojelulaissa määriteltyjen valvontakohteiden olosuhteiden terveellisyyttä. Valvonta perustuu valtakunnallisen valvontaohjelman perusteella laadittuun kunnan omaan valvontasuunnitelmaan. Valvonta on maksullista. Terveyshaittaa epäiltäessä tiloihin voidaan tehdä valvontasuunnitelman ulkopuolisia tarkastuksia tilojen käyttäjien ja asiakkaiden yhteydenottojen perusteella.
Valvottavia kohteita ja toimintoja ovat:
- päiväkodit, kerhot, nuorisotilat, sisäleikkipaikat/leikkipuistot
- koulut ja oppilaitokset
- sosiaalihuollon toimintayksiköt ja vastaanottokeskukset
- kauneushoitolat ja muu ihonkäsittely
- tatuointi- ja lävistysliikkeet
- solariumliikkeet
- majoitustilat
- liikuntatilat ja kuntosalit
- yleiset saunat
- uimahallit ja muut yleiset uima-allastilat
- uimarannat
Toiminnanharjoittajan on tehtävä näistä toiminnoista terveydensuojelulain 13 §:n mukainen kirjallinen ilmoitus viimeistään 30 vuorokautta ennen toiminnan aloittamista tai toiminnan olennaista muuttamista.
Kirjallinen ilmoitus tehdään valtakunnallisessa käytössä olevan ilppa.fi –ilmoituspalvelun kautta.
Ilpassa voit ilmoittaa terveydensuojelulain mukaisesta toiminnan aloittamisesta, toimijan vaihdoksesta, toiminnan olennaisesta muuttumisesta sekä toiminnan ja toimipaikan lopettamisesta. Ilppa -ilmoituspalvelun kautta tiedot menevät oman kunnan valvontayksikön käsiteltäväksi sähköisesti. Ennen ilmoituksen tekemistä tarvitaan Suomi.fi -valtuutus yritykseen, jolle ilmoitus halutaan tehdä.
ilppa - Ympäristöterveydenhuollon sähköinen ilmoituspalvelu
Terveydensuojelulain 13 §:n mukaisilla ilmoitusvelvollisuuden alaisilla toimijoilla on omavalvontavelvollisuus. Toimijoille on laadittu omavalvontaohjeistusta.
Kunnan terveydensuojeluviranomaiselle ilmoitettavien ja hyväksymistä edellyttävien toimintojen valvonnasta on peritty vuoden 2022 alusta lähtien veroluonteinen valvonnan perusmaksu, jonka suuruus on 150 euroa vuodessa.
Lisätietoja:
Luvat ja ilmoitukset
Lomakkeet
Terveydensuojelu
Terveydensuojelulain edellyttämät ilmoitukset tehdään sähköisesti ilppa -ilmoituspalvelun kautta. Ilpassa voit ilmoittaa terveydensuojelulain mukaisesta toiminnan aloittamisesta, toimijan vaihdoksesta, toiminnan olennaisesta muuttumisesta sekä toiminnan ja toimipaikan lopettamisesta. Ilppa -ilmoituspalvelun kautta tiedot menevät oman kunnan valvontayksikön käsiteltäväksi sähköisesti. Ennen ilmoituksen tekemistä tarvitaan Suomi.fi -valtuutus yritykseen, jolle ilmoitus halutaan tehdä. Lisätietoja voi kysyä sähköpostilla terveydensuojelu(at)keuruu.fi. Ilmoitukset käsitellään kahden viikon sisällä.
ilppa -Ympäristöterveydenhuollon sähköinen ilmoituspalvelu
Elintarvikevalvonta
Elintarvikelain edellyttämät ilmoitukset tehdään sähköisesti ilppa -ilmoituspalvelun kautta. Ilpassa voit ilmoittaa elintarvikelain mukaisesta toiminnan aloittamisesta, toimijan vaihdoksesta, toiminnan olennaisesta muuttumisesta sekä toiminnan ja toimipaikan lopettamisesta. Ilppa -ilmoituspalvelun kautta tiedot menevät oman kunnan valvontayksikön käsiteltäväksi sähköisesti. Ennen ilmoituksen tekemistä tarvitaan Suomi.fi -valtuutus yritykseen, jolle ilmoitus halutaan tehdä. Lisätietoja voi kysyä sähköpostilla terveydensuojelu(at)keuruu.fi. Elintarvikehuoneistojen ilmoitukset käsitellään kahden viikon sisällä. Elintarvikelaitosten hakemukset käsitellään 60 päivän sisällä.
ilppa -Ympäristöterveydenhuollon sähköinen ilmoituspalvelu
Lomakkeet, jotka eivät ole ilppa-palvelussa
- Tiedottaminen liikkuvasta elintarvikehuoneistosta
- Ilmoitus alkutuotantopaikasta tai alkutuotannon tuotteiden kuljetuksesta
- Elintarvikekontaktimateriaalien valmistaminen ja maahantuonti. Ota yhteyttä terveydensuojelu(at)keuruu.fi
- Elintarvikelaitosten hyväksyminen. Ota yhteyttä terveydensuojelu(at)keuruu.fi
Talousvesi
- Sähköinen lomake: Vettä toimittavan laitoksen hyväksyminen
- Sähköinen lomake: Ilmoitus vedenjakelualueesta
Tupakka
Tupakan vähittäsmyyntilupahakemukset käsitellään kolmen viikon sisällä. Ilmoitukset käsitellään kahden viikon sisällä. Lisätietoja voi kysyä sähköpostilla terveydensuojelu(at)keuruu.fi.
Sähköinen lomake: Tupakkarekisteri.fi
Nikotiinikorvaustuotteet (Lääkelain alaiset)
Nikotiinikorvaustuotteiden vähittäismyyntilupahakemukset käsitellään kolmen viikon sisällä. Lisätietoja voi kysyä sähköpostilla terveydensuojelu(at)keuruu.fi.
- Sähköinen lomake: Nikotiinikorvaustuotteiden vähittäismyyntilupahakemus
Ilmoitusten ja hakemusten käsittelystä peritään Keurusselän ympäristölautakunnan hyväksymän maksutaksan mukainen maksu.
Tupakkavalvonta
Tupakkalain valvonta
Tupakkalain 549/2016 tavoitteena on ihmisille myrkyllisiä aineita sisältävien ja riippuvuutta aiheuttavien tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppuminen. Tavoitteen saavuttamiseksi laissa säädetään toimenpiteistä, joilla ehkäistään tupakkatuotteiden käytön aloittamista ja nikotiiniriippuvuuden syntymistä sekä edistetään tupakkatuotteiden ja vastaavien tuotteiden käytön lopettamista ja suojellaan väestöä altistumiselta niiden savulle. Tupakansavu on kirjattu syöpävaaraa aiheuttavaksi aineeksi.
Tupakkalaissa säädetään mm. tupakan myynnin järjestämisestä, tupakoinnista ravintolassa, tiettyjen tilojen savuttomuudesta (esim. kulkuneuvot, koulut, päiväkodit, julkiset kokoontumistilat, asunnot), mainonnasta ja valistustoiminnasta.
Tupakkalain myötä ravintolat ovat lähtökohtaisesti olleet savuttomia 1.6.2007 lähtien. Tupakointi on mahdollista sallia erityisessä tupakointitilassa.
Asuntoyhteisöjen tupakointikiellot
Asuntoyhteisö voi hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä asuntoyhteisön rakennuksen huoneistoihin kuuluville parvekkeille, huoneistojen käytössä oleviin ulkotiloihin ja huoneistojen sisätiloihin. Hakemuksessa tarkoitettujen tilojen haltijoita on kuultava ennen hakemuksen tekemistä. Asiasta antaa lisätietoa vastaava ympäristöterveystarkastaja Sanna Koskela p. 0400 479320.
Tupakointikieltohakemus viranomaiselle (docx)
Tupakan vähittäismyynti
Tupakkalaki 549/2016 astui voimaan 15.8.2016. Tupakkalakiin on tullut useita muutoksia tämän jälkeen koskien mm. yhtenäistä pakkauksien ulkoasua, tupakkatuotteiden makuaineiden kieltoa sekä laajennettu tupakkatuotteiden vähittäismyynnin toimijoiden omavalvontavastuuta. Tupakan vähittäismyyjän tulee hakea vähittäismyyntipisteelle jäljitettävyyden koodit liittyen laittoman kaupan ehkäisyyn.
Valviran tupakan vähittäismyyntisivulla on kattava tietopaketti tupakan vähittäismyynnistä Suomessa. Toiminnanharjoittajan tulee perehtyä tupakan vähittäismyynnin lainsäädäntöön ja ohjeistuksiin ennen tupakan vähittäismyyntilupahakemuksen tekemistä.
Tupakan vähittäismyynnin ohjeet Valviran sivuilla
Vähittäismyyntilupa haetaan tupakkatuotteiden myyntipaikan sijaintikunnalta. Tupakan myyntilupaa tulee hakea hyvissä ajoin ennen tupakan myynnin aloittamista. Mikäli lupaa ei ole haettu, tupakkaa ei saa myydä, eikä toiminnanharjoittaja saa tupakkatuotteita tukkuliikkeistä.
Tupakan myynnin valvonta tapahtuu elintarvikevalvonnan yhteydessä.
Tupakan vähittäismyyntilupa haetaan ensisijaisesti sähköisestä Valviran järjestelmästä. Sähköinen hakemus löytyy luvat ja ilmoitukset -kohdasta.
Nikotiinikorvaustuotteet
Lääkelain alaiset nikotiinikorvaustuotteet vaativat myyntiluvan. Myyntilupaa haetaan sähköisellä lomakkeella, joka löytyy luvat ja ilmoitukset -kohdasta.
Lisätietoja
Lisätietoja tupakan ja nikotiinikorvaustuotteiden vähittäismyynnistä voi kysyä sähköpostilla terveydensuojelu(at)keuruu.fi.
10.1.2025
Talousvesi ja uimavesi
Talousvesi
Terveydensuojeluviranomainen valvoo vesilaitosten toimittaman talousveden laatua. Talousveden tulee täyttää sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (1352/2015) laatuvaatimukset ja -suositukset. Tämän toteutumisen varmistamiseksi eri puolilta verkostoa otetaan säännöllisesti näytteitä valvontatutkimusohjelman mukaisesti.
Kaivoveden laadun tulee täyttää sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (401/2001) laatuvaatimukset ja -suositukset. Kaivovesi (rengas- tai porakaivo) kannattaa tutkituttaa muutaman viikon kuluttua kaivon valmistuttua ja jatkossa muutaman vuoden välein tämän jälkeen veden laadun varmistamiseksi.
Ympäristöterveystarkastajaan tulee olla yhteydessä, jos epäillään kaivoveden voivan aiheuttaa terveyshaittaa. Rengaskaivojen yleisimpiä ongelmia ovat liiallinen rauta- ja mangaanipitoisuus, veden happamuus ja pintavesivalumista johtuvat mikrobiologiset riskit. Porakaivoveden osalta kannattaa huomioida arseeni ja radon.
Jos epäilet juomasi veden aiheuttaneen sinulle ruokamyrkytysoireita (esim. ripuli, oksentelu, vatsakivut, pahoinvointi, kuume) ilmoita siitä kunnan terveydensuojeluviranomaiselle. Voit tehdä ilmoituksen sähköisellä lomakkeella Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimistoon.
Talousveden saastumisepäilyn sähköinen ilmoituslomake (webropol-kysely)
Talousvesivalvonnan vastuuhenkilöt
- Keuruu, Kuhmoinen, Mänttä-Vilppula, Jämsä: Antti Koskenlahti
- Ruovesi, Virrat: Tuija Kytönen
Uimavesi
Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimisto valvoo yleisten uimarantojen ja pienten yleisten uimarantojen uimaveden laatua. Uimaveden tulee täyttää Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen 177/2008 asettamat laatuvaatimukset.
Yleiset uimarannat: Uimarantaluettelot löytyvät kunkin kunnan omilta internetsivuilta.
Uimavesiprofiilit
Jämsä
Uimaveden laatuluokat olleet vuosina 2019, 2020, 2021, 2022 ja 2023 erinomaiset
Särkijärven uimaranta (pdf) 2024
Varpaisen uimaranta (pdf) 2024
Kuhmoinen
Uimaveden laatuluokat olleet vuosina 2019, 2020 ja 2021 erinomaiset
Kuhmoisten uimaranta (pdf) 2021
Virrat
Uimaveden laatuluokat olleet vuosina 2019, 2020 ja 2021 erinomaiset
Kalettoman uimaranta (pdf) 2023
Uimarantojen vastuualueet
Mänttä-Vilppula, Kuhmoinen ja Keuruu: Antti Koskenlahti
Ruovesi, Virrat ja Keuruu: Tuija Kytönen
Jämsä: Sami Peltonen
Uimaveden saastumisepäilystä ilmoittaminen
Jos epäilet uimaveden uimarannalla tai uima-altaassa aiheuttaneen sinulle oireita (esim. ripuli, oksentelu, vatsakivut, pahoinvointi, kuume) ilmoita siitä kunnan terveydensuojeluviranomaiselle. Voit tehdä ilmoituksen Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimistoon alla olevalla sähköisellä lomakkeella.
Uimaveden saastumisepäilyn sähköinen ilmoituslomake (webropol-kysely)
sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimisto
Kuluttajaturvallisuus
Kuluttajaturvallisuusvalvonta on valtiollistettu ja siirretty Kuluttajaturvallisuuslain muutoksen myötä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tehtäväksi 1.5.2016 alkaen.
Asumisterveys
Asumisolosuhteisiin vaikuttavat monet eri tekijät, mm. ulkoilman laatu, ympäröivä toiminta ja liikenne. Sisäilman laatu on keskeisessä asemassa asumishygieniassa. Terveydensuojelulain mukaan asunnon ja muiden sisätilojen, kuten koulujen ja päiväkotien puhtauden, lämpötilan, kosteuden, valon, melun, säteilyn, mikrobiologisten tekijöiden sekä muiden vastaavien olosuhteiden (kuten hiilidioksidi, hiukkaset, tupakansavu) tulee olla sellaiset, ettei niistä aiheudu tiloissa oleskeleville terveyshaittaa.
Terveyshaittaa epäiltäessä tulee ensisijaisesti ottaa yhteys kiinteistön omistajaan tai tämän edustajaan (taloyhtiön isännöitsijä, hallituksen puheenjohtaja, vuokranantaja), joka on velvollinen selvittämään ongelman syytä ja korjaamaan epäkohdat.
Terveyshaitan selvitystyössä tulee käyttää asumisterveysasetuksen (545/2015) mukaisia ns. ulkopuolisia asiantuntijoita. Alla linkit asiantuntijahakuihin.
Sertifikaattihaku (Eurofins Expert Services), esim. rakennusterveysasiantuntija, sisäilma-asiantuntija
Pätevyysrekisteri (FISE), esim. kosteusvaurion kuntotutkimus, kiinteistöala
Asunnontarkastus
Mikäli asunnon tai muun oleskelutilan omistaja ei perustelluista pyynnöistä huolimatta ryhdy tarvittaviin selvitys- ja korjaustoimiin, asukas voi ottaa yhteyttä ympäristöterveystarkastajaan. Asian selvittämiseksi ympäristöterveystarkastajalle voidaan tehdä tarkastuspyyntö alla olevalla lomakkeella.
Mikäli terveyshaitta todetaan, ympäristöterveystarkastaja antaa neuvoja ja voi tarvittaessa kehottaa kiinteistön omistajaa tekemään tarvittavat jatkoselvittelyt sekä poistamaan terveyshaitan aiheuttajan.
Vastuualueet
- Jämsä ja Kuhmoinen: Sami Peltonen
- Keuruu ja Virrat: Sanna Koskela
- Mänttä-Vilppula ja Ruovesi: Pirjo Karjalainen
Lisätietoja:
Asumisterveysasetus
Valvira
Sisäilmayhdistys
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Hengitysliitto
Löytöeläimet
Kunnan on eläinsuojelulain mukaan huolehdittava alueellaan irrallaan tavattujen ja talteenotettujen koirien ja kissojen sekä muiden vastaavien pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä.
Keuruun kaupunki on tehnyt sopimuksen Kokkomäen tallin omistajan Anita Viitasen kanssa edellä mainitun hoitopalvelun järjestämisestä. Kokkomäen talli sijaitsee Keuruun Asunnalla osoitteessa Kokkotie 98.
Eläintä säilytetään hoitopaikassa vähintään 15 vuorokautta, ellei omistaja ole noutanut eläintä ennemmin. Mikäli eläintä ei noudeta säädetyssä ajassa, eläin siirtyy hoitopaikan omistukseen.
Noutaessaan eläimen pois hoitopaikasta on omistaja/haltija velvollinen maksamaan eläimen hoidosta aiheutuneet kustannukset hoitopaikkaan.
Löytöeläimet, Keuruu: Kokkomäen talli 040 541 8485 (Anita Viitanen)
Muiden yhteistoimintasopimuskuntien löytöeläinpalvelujen yhteystiedot löydät kunkin kunnan omilta internetsivuilta.
Eläinsuojeluvalvonnan tehtäviä hoitaa valvontaeläinlääkäri, puh. 040 170 6433, tai tarvittaessa muut kaupungineläinlääkärit, sähköposti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..
Talteenotetut löytöeläimet Keuruu (päivitetty 16.4.2025)
Laki eläinten hyvinvoinnista määrää, että kunnan on vuodesta 2024 alkaen laadittava ja julkaistava tilasto talteenotetuista löytöeläimistä vuosittain. Tietoja pidetään verkkosivuilla esillä kolmen vuoden ajan. Tilastotietojen avulla seurataan löytöeläinten määrän kehitystä alueellisesti ja valtakunnallisesti. Tietoja käytetään hyödyksi vastuullisen eläintenpidon edistämiseksi ja löytöeläinten määrien vähentämiseksi.
Keuruulla otettiin vuonna 2024 talteen 31 kissaa, 18 koiraa ja yksi (1) kani.
Eläinlääkäri
Eläinlääkintähuolto
Ajankohtaista
23.-31.12.2024
Joululomien takia Keurusselän ympäristöterveydenhuollon alueella on eläinlääkäreiden resurssivajetta. Eläinlääkäriresurssien niukkuus saattaa vaikuttaa kiireettömien pieneläinten hoidon saannissa. Pahoittelemme tilanteesta mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.
Jokaisen eläinlääkärin puhelimeen soittaessa on käytössä puhelunohjaus.
4.9.2024
vs. kaupungineläinlääkäri Tiina Koivukoski hoitaa pääsääntöisesti pieneläimiä Keuruun, Virtain, Ruoveden ja parittomina viikkoina Mänttä-Vilppulan alueella.
Vastaanotto sovittaessa eläinlääkärin kanssa joko Keuruulla (Lapinmäentie 7) tai Virroilla (Sairaalantie 3).
Ajanvaraus arkisin klo 8 – 9 p. 050 592 5443.
Pienläinpäivystys järjestetään Jyväskylän Eläinsairaalassa osoitteessa Vapaaherrantie 2 (Tourukeskus), 40100 Jyväskylä.
Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutomiston alueella (Keuruu, Jämsä, Kuhmoinen, Mänttä-Vilppula, Ruovesi ja Virrat) pieneläinpäivystys järjestetään päivystysaikaan arkisin klo 16-08 ja viikonloppuisin sekä pyhäpäivisin.
Mikäli eläinlääkärille soitettaessa yhteysongelmia, voi asiasta ilmoittaa toimistonhoitajalle arkisin maanantai - perjantai klo 8 - 15 p. 040 180 2148. Eläinlääkäreiden suorat numerot löytyvät sivun oikeasta reunasta.
Hyötyeläin- ja pieneläinpäivystysnumerot (maksulliset) arkisin klo 16 - 08 ja viikonloppuisin perjantai klo 16 - maanantai klo 08
Tuotantoeläimet ja hevoset p. 0600 14600
Pieneläimet p. 0600 306 084
Tiedote eläinlääkäripalveluista koronavirus COVID-19 –erityistilanteissa
Keurusselän alueella (Jämsä, Keuruu, Kuhmoinen, Mänttä-Vilppula, Ruovesi, Virrat) noudatetaan Ruokaviraston ohjeistusta kunnallisten eläinlääkäripalvelujen kriittisten tehtävien turvaamiseksi koronavirus COVID-19-erityistilanteessa. Ohjeiden tarkoituksena on vähentää väestöön kohdistuvaa tartuntapainetta.
- Ensisijaisesti hoidetaan kiireelliset tuotantoeläinsairaudet.
- Seuraavaksi hoidetaan kiireelliset seuraeläintapaukset.
- Kaikkien tuotantoeläinten hedelmällisyyshoidot ja vasikoiden nupoutukset hoidetaan resurssien mukaan.
- Terveydenhuoltokäynnit pyritään tekemään valtakunnallisten terveydenhuolto-ohjelmien ohjeistuksen mukaisesti.
- Lisäksi resurssien ja paikallisen COVID-19 tartuntatilanteen salliessa voidaan hoitaa muita tapauksia, jos ihmisten väliset kontaktit pysyvät vähäisinä ja jos suojavarusteita on riittävästi käytettävissä.
Ohjeistusta tullaan päivittämään eläinlääkintähuollon resurssien riittävyyden mukaan
__________________________________________________________________________
Keurusselän yhteistoiminta-alue (Jämsä, Keuruu, Kuhmoinen, Mänttä-Vilppula, Ruovesi, Virrat) tarjoaa peruseläinlääkäripalveluja kaikille alueensa asukkaiden kotieläimille. Keurusselällä on seitsemän kaupungineläinlääkäriä, jotka huolehtivat yhdessä alueen eläinlääkäripalveluista arkipäivisin.
Asiakasmaksut määräytyvät valtakunnallisen kunnaneläinlääkärin taksakortin (pdf, kt.fi) mukaisesti. Taksakortin hinnat ovat verottomia. Tämän lisäksi Keurusselän ympäristölautakunnan päätöksen mukaisesti vastaanotolla käynnistä peritään 10 - 15 euron suuruinen klinikkamaksu sekä mahdollinen laitemaksu.
Kunnalla on velvollisuus järjestää peruseläinlääkäripalvelut hyötyeläimille ja osittain muille kotieläimille
Eläinlääkintähuoltolain mukaan kunnan on järjestettävä arkipäivisin virka-aikana hyötyeläimille peruseläinlääkäripalvelut (eläinlääkärin käynti eläintenpitopaikassa). Hyötyeläin on sellainen eläin, jota pidetään maataloutta tai muuta elinkeinotoimintaa tai ihmiselle tarpeellista työsuoritusta varten.
Kunnan on järjestettävä arkipäivisin virka-aikana peruseläinlääkäripalvelu muita kuin hyötyeläimiä (lemmikki- ja harraste-eläimiä) varten siten, että palvelun tarjonnan laatua ja laajuutta mitoitettaessa tulee huomioida yksityinen palveluntarjonta.
Kunnan velvollisuudeksi säädetty peruseläinlääkäripalvelu on määritelty eläinlääkintähuoltolaissa. Palvelu kattaa puhelinneuvonnan virka-aikana, eläinten sairaanhoidon, terveydenhoidon, eläinten lopetuksen sekä virkaeläinlääkärin antamat todistukset.
Eläinten sairaanhoidon osalta kunnan velvollisuutena on sairaiden eläinten perustutkimus, hoitotarpeen arviointi ja hoito tai lähettäminen jatkohoitoon.
Kunnan velvollisuutena ei ole koskaan eläinten erikoissairaanhoitotasoinen palvelu. Leikkauksista kunnan velvollisuuteen kuuluvat ainoastaan pienimuotoiset leikkaukset kuten kissojen kastraatio ja sterilaatio sekä akuutit leikkaukset kuten keisarinleikkaukset.
Eläinlääkärivastaanotot on varustettu ainoastaan perustason eläinlääkäripalveluja varten. Vastaanotoilla on käytössä ultraäänilaitteet, mutta ei röntgenlaitteita.
Kunnalla on velvollisuus järjestää kiireellinen eläinlääkäriapu kaikille kotieläimille
Kunnan on järjestettävä kiireellistä eläinlääkärinapua kaikkia alueellaan olevia kotieläimiä varten kaikkina vuorokauden aikoina. Arkena päiväaikaan kiireellisestä eläinlääkäriavusta vastaavat yhteistoiminta-alueen kaupungineläinlääkärit.
Virka-ajan ulkopuolella tämä velvollisuus hoidetaan eläinlääkäripäivystyksen avulla. Päivystys on tarkoitettu vain hätätapauksia varten.
Eläinlääkäripäivystys arkisin klo 16-08 ja viikonloppuisin sekä pyhäpäivisin
Järjestetty eriytetysti siten, että tuotanto- ja suureläimiä hoitaa päivystysvuorossa oleva kaupungineläinlääkäri ja lemmikki- ja pieneläinten päivystysaikaisesta hoidosta huolehtii Jyväskylän Eläinsairaala, Vapaaherrantie 2, Jyväskylä.
- Pieneläinpäivystys: 0600 306 084 (puhelun hinta 1,97 € / min)
- Suureläinpäivystys: 0600 14 600 (puhelun hinta 2,06 € / min)
Keurusselän eläinlääkintähuollon yhteystiedot
Eläinlääkäreiden ajanvarausaika on arkiaamuisin klo 8 - 9. Tällöin hoidetaan kiireettömät asiat ja varataan aika myös kiireellisille hoidoille. Arkisin klo 9 jälkeen asiakasviestit jätetään eläinlääkärin puhelinvastaajaan ohjeiden mukaisesti, mikäli on kysymys kiireellistä hoitoa vaativasta sairaustapauksesta. Eläinlääkäri ottaa yhteyden asiakkaaseen heti, kun ehtii. Asiakkaita pyydetään ottamaan ensisijaisesti yhteys lähimpään eläinlääkärin toimipisteeseen.
Vastaanottojen sijainnit
- Keuruu Lapinmäentie 7, 42700 Keuruu, puh. 040 064 3565 (Hanna Hannukainen)
- Jämsä Paattilantie 2, 42100 Jämsä, puh. 040 034 4565 (Ulla Keskinen)
- Kuhmoinen Orivedentie 3, 17800 Kuhmoinen, puh. 040 034 4566 (Sonja Virtanen)
- Ruovesi Urhontie 4, 34600 Ruovesi, puh. 040 506 8933 (sijainen)
- Mänttä-Vilppula Suokatu 4, 35700 Vilppula, puh. 050 514 3353 (Pia Sarja)
- Virrat Sairaalantie 1, 34800 Virrat, puh. 044 715 1351 (Outi Mattsson)
Palaute eläinlääkäripalveluista pyydetään toimittamaan ympäristöterveyspäällikkö Rebekka Kinnuselle mieluiten sähköpostitse tai puhelimitse 0400 328 322.
Eläinten hyvinvointi- ja eläintautivalvonta
Valvontaeläinlääkäri, Keskusaukio 3 (eCenter, 2. krs), 42700 Keuruu, puh. 040 170 6433.
Kiireellisissä tapauksissa yhteyttä voi ottaa myös alueen muihin eläinlääkäreihin.
- Eläinten hyvinvointi
- sähköpostit: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. p. 040 170 6433
Pieneläinten hautausmaa Keuruulla
- osoite: Mahlakorventie 125, Keuruu
- Ylläpitäjä: Keuruun kaupunki/kunnallistekniikka
- Kaupunginpuutarhuri Heli Nousiainen puh. 0400 541 638 tai
- Asko Kuronen puh. 0500796965
Pieneläinten hautausmaan maksut v. 2021 alkaen
Hinnat sisältävät alv 25,5 %
Isot lemmikit (koira, kissa tms.) 20 euroa/hauta
Pienemmät lemmikit 10 euroa/hauta
Elintarvikevalvonta
Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimisto valvoo elintarvikealan toimijoita Keuruun, Kuhmoisten, Jämsän, Mänttä-Vilppulan, Ruoveden ja Virtain alueilla. Elintarvikealan toiminta voi olla elintarvikkeiden (sis. myös ravintolisät) tai elintarvikkeiden kanssa kontaktissa olevien tuotteiden valmistusta tai muuta käsittelyä, maahantuontia, maastavientiä, markkinointia, kuljetusta, myyntiä, tarjoilua tai muuta luovutusta tai näiden toimintojen verkkokauppaa.
Elintarvikehuoneiston perustamisesta ja muusta elintarvikkeisiin liittyvästä toiminnasta löytyy ohjesivut Ruokaviraston sivuilta Ruokavirasto-elintarvikeala.
Elintarvikevalvontaan tulee ottaa yhteyttä kun
- perustat rekisteröidyn elintarvikehuoneiston (esim. ravintola, kahvila, myymälä, leipomo)
- perustat hyväksytyn elintarvikehuoneiston (eläinperäisten elintarvikkeiden käsittely esim. sian-, naudan- tai lampaanlihan käsittely)
- myyt tarkastamatonta luonnonvaraista riistaa tai kalaa yksityishenkilölle tai ravintolalle nyljettynä/kynittynä tai fileerattuna eli valmiiksi käsiteltynä lihana tai kalana
- aloitat elintarvikkeiden verkkokaupan
- aloitat ravintolisien myynnin tai markkinoinnin
- elintarvikehuoneiston toiminta muuttuu (esim. uusia toimintoja tai tilamuutoksia)
- lopetat tai keskeytät elintarvikehuoneistotoiminnan
- elintarvikehuoneiston toimija vaihtuu (y-tunnus vaihtuu)
- suunnittelet elintarvikkeiden maahantuontia tai maastavientiä
- myyt tai tarjoilet elintarvikkeita liikkuvasta elintarvikehuoneistosta
- valmistat tai tuot maahan elintarvikekontaktimateriaaleja
- sinulla on huomauttamista elintarvikkeiden laadusta tai elintarvikehuoneistosta
- epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen
Elintarvikehuoneistoilmoitus
- Rekisteröinti uudesta elintarvikehuoneistosta tai toimijan muuttumisesta tulee tehdä 4 viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai muuttamista. Rekisteröinnin käsittelystä peritään Keurusselän ympäristölautakunnan hyväksymä maksu.
- Elintarvikehuoneistojen toimijan vaihtumisesta, toiminnan keskeyttämisestä tai lopettamisesta tulee myös ilmoittaa elintarvikevalvontaan.
- Yksityishenkilöiden tai harrastekerhojen vähäinen elintarvikkeiden myynti tai tarjoilu on vapautettu kokonaan ilmoitusvelvollisuudesta. Toiminta tulee olla satunnaista ja määrältään vähäistä sekä vähäriskistä elintarvikkeiden myyntiä tai käsittelyä.
- Kotileipojien, jotka valmistavat gluteenittomia tai muita allergiaruokavalioita, tulee tehdä elintarvikehuoneiston rekisteröinti-ilmoitus.
- Elintarvikehuoneistotoiminnalla on veroluontoinen perusmaksu 150 €, joka laskutetaan vuosittain.
Liikkuva elintarvikehuoneisto
- Mikäli toimija myy tai tarjoilee elintarvikkeita liikkuvasta elintarvikehuoneistosta esim. toripäivinä vaihdellen paikkakunnalta toiselle voi toiminta olla ilmoitusvelvollista.
- Liikkuvan elintarvikehuoneiston tulee rekisteröidä toiminta kotikunnassaan ja kuulua säännöllisen elintarvikevalvonnan piiriin.
- Rekisteröitynyt liikkuva elintarvikehuoneisto voi myydä ja tarjoilla elintarvikkeita koko Suomen alueella, mutta toiminnasta tulee tehdä ilmoitus kotikunnan ulkopuolella toimiessa vähintään 4 vuorokautta ennen myyntiä tai tarjoilua, siinä kunnassa/kaupungissa, jossa toiminta järjestetään.
- Ilmoituksen tilapäisestä myynnistä voi tehdä vapaamuotoisesti esimerkiksi sähköpostitse ilmoittamalla valvontayksikön yhteissähköpostiin terveydensuojelu(at)keuruu.fi tai täyttämällä sähköisen lomakkeen, joka löytyy luvat ja ilmoitukset -kohdasta.
Ympäristöterveydenhuollon sähköinen ilmoituspalvelu Ilppa
- Elintarvikehuoneistoilmoitus tehdään valtakunnallisessa käytössä olevan Ilppa-järjestelmän kautta.
- Ilpassa voit ilmoittaa elintarvikelain mukaisesta toiminnan aloittamisesta, toimijan vaihdoksesta, toiminnan olennaisesta muuttamisesta sekä toiminnan ja toimipaikan lopettamisesta.
- Ilpasta tiedot menevät oman kunnan valvontayksikön käsiteltäväksi sähköisesti.
- Ennen ilmoituksen tekemistä tarvitaan Suomi.fi-valtuutus yritykseen, jolle ilmoitus halutaan tehdä.
Sähköinen ilmoituspalvelu Ilppa
Alkutuotantoilmoitus
- Alkutuotannolla tarkoitetaan alkutuotannon tuotteiden tuotantoa, kasvatusta ja viljelyä sekä sadonkorjuuta, lypsämistä että kaikkia eläintuotannon vaiheita ennen teurastusta.
- Alkutuotantoilmoitusta ei tarvitse tehdä metsästyksestä, luonnonvaraisen riistan luovutuksesta kuluttajalle tai ravintolalle nylkemättömänä/kynimättömänä tai kalastuksesta, jossa kala luovutetaan kokonaisena/perkaamattomana.
- Alkutuotannon ilmoitusta ei tarvitse tehdä luonnonvarastien kasvien, sienten tai esimerkiksi mahlan keräilystä. Ilmoitusta ei tarvitse tehdä myöskään kasvien tai sienten alkutuotannosta, jos toimija on yksityinen henkilö tai toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena.
- Alkutuotannon toiminnaksi ei lasketa eläinperäisten tuotteiden jatkojalostusta esimerkiksi, jos kalastaja myy kalaa valmiiksi fileerattuina tai savustettuna.
- Alkutuotannon toiminnaksi ei lasketa tarkastamattoman luonnonvaraisen riistan myymistä asiakkaalle valmiiksi käsiteltynä ja riiputettuna paloiteltuna lihana.
- Sähköinen alkutuotantoilmoitus löytyy luvat ja ilmoitukset -kohdasta.
Elintarvikevalvonnan vastuualueet
Jämsä ja Kuhmoinen: Terhi Tonteri
Keuruu,Virrat, Jämsä ja Kuhmoinen: Elisa Korhonen
Mänttä-Vilppula ja Ruovesi sekä elintarvikekontaktimateriaalit ja riista koko alueella: Pirjo Kauma
Apteekit, luontaistuotekaupat, elintarvikkeiden kuljetus ja alkutuotanto koko alueella: Pia Turkkila
Ruokamyrkytysepäily
Voit ilmoittaa sairastumisesta tai muusta reaktiosta, jonka epäilet johtuvan elintarvikkeesta tai elintarvikeen käsittelystä. Tämä voi olla esimerkiksi ruokamyrkytys tai allerginen reaktio.
Mikäli huomaat valvonta-alueella olevassa elintarvikehuoneistossa toimintaa, joka voi vaarantaa elintarviketurvallisuuden tai muulla tavalla aiheuttaa haittaa kuluttajille, voit ilmoittaa siitä sähköisesti valvontayksikköön.
Kuluttajan tekemä ilppa-ilmoitus
Jos havaitset myymälästä ostamassasi elintarvikkeessa virheen, tee reklamaatio tuotteen valmistajalle tai valmistuttajalle. Yhteystiedot löytyvät elintarvikepakkauksesta.
Lisätietoja
Lisätietoja elintarvikehuoneiston perustamisesta voi kysyä terveydensuojelu(at)keuruu.fi.
Ympäristöterveydenhuolto
Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimisto
Ajankohtaista
Ympäristöterveydenhuollon maksut
__________________________________________________________________________________
Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimisto tuottaa terveysvalvonnan ja eläinlääkinnän lakisääteiset palvelut Jämsän, Keuruun, Mänttä-Vilppulan ja Virtain kaupungeille sekä Kuhmoisten ja Ruoveden kunnille. Ympäristönsuojelun lakisääteiset palvelut toimisto tuottaa Keuruun ja Mänttä-Vilppulan kaupungeille. Toimipisteet sijaitsevat asianomaisissa kunnissa.
Toimiston tavoitteena on ylläpitää viihtyisä, terveellinen, turvallinen ja luonnontaloudeltaan kestävä elinympäristö sekä edistää terveydensuojelua ja ympäristönsuojelua toiminta-alueellaan.
Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimisto toimii Keurusselän ympäristölautakunnan alaisuudessa. Ympäristönsuojeluviranomaisena toimii Keurusselän ympäristönsuojelujaosto. Toimiston esihenkilö on ympäristöterveyspäällikkö Rebekka Kinnunen p. 040 032 8322.
Asiakaspalvelu arkisin klo 8.00 - 15.00
toimistonhoitaja Minna Raivio,
puh. 040 180 2148
Keuruun toimipiste
toimistosihteeri Irma Laitonen,
puh. 040 752 1505
Jämsän toimipiste
Toimipisteet
- Jämsän toimipiste
- Paattilantie 2, 42100 JÄMSÄ (terveysvalvonta, hallinto, eläinlääkintä)
- Keuruun toimipisteet
- Keskusaukio 3, 42700 KEURUU (terveysvalonta, hallinto, ympäristönsuojelu)
- Lapinmäentie 7, 42700 KEURUU (eläinlääkintä)
- Kuhmoisten toimipiste
- Orivedentie 3, 17800 KUHMOINEN (eläinlääkintä)
- Mänttä-Vilppulan toimipisteet
- Keskuskatu 2, 35700 VILPPULA (terveysvalvonta)
- Seppälän puistotie 15, 35800 MÄNTTÄ (ympäristönsuojelu)
- Suokatu 4, 35700 VILPPULA (eläinlääkintä)
- Ruoveden toimipiste
- Urhontie 4, 34600 RUOVESI (eläinlääkintä)
- Virtain toimipisteet
- Sipiläntie 1, 34800 VIRRAT (terveysvalvonta, postiosoite Virtaintie 26, 34800 Virrat)
- Sairaalantie 3, 34800 VIRRAT (eläinlääkintä)
Tarkastajat ovat tavoitettavissa toimipisteissä vain sovittaessa.
Terveysvalvonnan yhteinen sähköpostiosoite on: terveydensuojelu(at)keuruu.fi
Ympäristönsuojelun yhteinen sähköposti on: ymparistonsuojelu.keuruu(at)keuruu.fi
Lisäksi jokaisella työntekijällä on sijoituspaikkakunnasta riippumatta oma sähköpostiosoite muotoa: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Valvontaeläinlääkärin sähköposti on tästä poiketen valvontaelainlaakari(at)keuruu.fi.
Ympäristöterveydenhuollon seudullinen yhteistyösopimus (pdf)