Siirry sisältöön
Keuruu - etusivu
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

OAJ:n ja Helsingin yliopiston yhteisen tutkimuksen mukaan yli kolmannes opettajista on kärsinyt viime vuoden aikana eriasteisesta uupumuksesta. Kasvatus- ja opetushenkilöstön väsymys, palautumisen ongelmat ja vähentynyt työn imu huolestuttavat valtakunnallisesti. Monet parhaassa työiässä olevat uupuneet opettajat miettivät alan vaihtoa. Kasvatus- ja opetustyössä työkuormitusta lisäävät mm. perheiden, lasten ja oppilaiden kasvava pahoinvointi ja tuen tarpeet, lisääntyvät dokumentoinnin vaateet, jatkuvasti uudistuva lainsäädäntö, pitkittyneen pandemiatilanteen aiheuttama jatkuva stressi ja muuttuvat työolot (mm. vaihtelevat ohjeet, hybridiopetus, tavanomaista tiukemmat hygieniavaateet).

Tammikuussa alkaneessa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa kokeilussa etsitään tilanteeseen ratkaisuja työyhteisökohtaisesti sekä tukemalla henkilöstön palautumista. Hankkeen virallinen nimi on Työ- ja toimintakykyä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstölle, josta käytetään lyhennettä ”VAPE”. Hankkeeseen osallistuu neljä kaupunkia: Keuruu, Jyväskylä, Mikkeli ja Raisio. Hanketta hallinnoi Jyväskylän Ammattikorkeakoulu.

Hankkeeseen osallistuvien kaupunkien varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstölle tarjotaan mahdollisuus testauttaa kuntonsa ja palautumiskykynsä. Kehon kuntoindeksimittauksissa mitataan muun muassa kehonkoostumusta, kestävyyskuntoa sekä kysytään työkyvyn itsearvio.

Työntekijän kykyä palautua työpäivästä mitataan Firstbeat -mittauksella, joka kertoo stressin, unen ja liikunnan vaikutuksista. Mittausten jälkeen osallistujille tarjotaan mahdollisuus päästä liikunta- ja elintapaohjaukseen, jossa asiakas saa henkilökohtaista tai ryhmäohjausta kohti parempia elintapoja.

Osana hanketta Keuruun kaupungin sivistyspalvelut on saanut 50 000€ avustusta varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstön hyvinvoinnin edistämiseen vuodelle 2022. Avustuksella voidaan hankkia varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen työntekijöiden hyvinvointia ja palautumista tukevia palveluita hankkeen tavoitteiden mukaisesti.

Keuruun kaupungilla halutaan panostaa henkilöstön hyvinvointiin. Vuonna 2021 kaupungille myönnettiin Suomen aktiivisin työpaikka-sertifikaatti ja alkava hanke toimii luonnollisena jatkumona kehitykselle. Valtakunnalliset varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstön työhyvinvointiin liittyvät haasteet on tunnistettu myös paikallisesti ja nyt hankkeen mahdollistamalla lisäresurssilla pyritään löytämään keinoja parantaa henkilöstön jaksamista sekä kykyä palautua työstä.

"Hyvinvoinnin ja palautumisen tukemiseen liittyen järjestetään hankkeen kautta koulutusta. Henkilöstöä tullaan kuulemaan siitä, millaisia toimintatapoja he toivoisivat hyvinvoinnin ja palautumisen tukemiseen. Henkilöstöllä on hankkeen aikana mahdollisuus osallistua hyvinvointia tukeviin ryhmävalmennuksiin. Halukkaille henkilöille tarjotaan myös mahdollisuus henkilökohtaiseen elämäntapa- ja liikuntaneuvontaan", kertoo Sivistysjohtaja Marika Savukoski.

Kokeilun tavoitteena on, että työntekijöiden uupumus vähenee, hyvinvointi paranee sekä fyysinen aktiivisuus lisääntyy.  Kokeilu päättyy joulukuussa 2022. Sen päätteeksi hyväksi havaitut ja tuloksia tuottaneet toimenpiteet halutaan laajentaa myös muiden kaupunkien käyttöön.

 

Lisätietoja hankkeesta:

Projektipäällikkö

Teemu Ripatti

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

puh. 050 4141449

 

Sivistysjohtaja, Keuruun kaupunki

Marika Savukoski

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Puh. 040 7497718

 

Vs. Hallintovastaava, Keuruun kaupunki

Tino Kohonen

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Puh. 050 5647652

Jaa artikkeli Facebookissa